Loading the content... Loading depends on your connection speed!

Robert Parker

Robert M. Parker, Jr.

Robert M. Parker, Jr. – eller måske i nogle kredse bedst kendt som Robert Parker, er en levende legende indenfor vinforståelse. Født i Juli 1947, i Maryland, Baltimore USA, skulle man ikke tro at Robert ville ende med at blive så velanset en vinkritiker. På den tid, hvor Robert Parker udmærkede sig for sin vinforståelse, var det på daværende et meget Europæisk privilegium, at vide noget om vin. Selvom Robert Parker fik en uddannelse med fokus på historie og kunst, var det da han under et studie ophold i Alsace, Frankrig, for alvor fik øje på vinen. Det var også under dette ophold, Robert Parker, mødte sin nuværende hustru, Patricia.

Parkers 100 Point

Som en af sine største udmærkelser, har Robert Parker lavet det såkaldte 100-points system, som han bruger til at rangere vin efter. Systemet foregår på den måde, at Robert Parker vurderer vinen, ud fra en række områder, fra farve, til smag, bouquet, aromaer og så videre. Den laveste score, en vin kan få i er 50, og den højeste er 100. Således vurderer han en vin, og placerer den numerisk på en rangstige, slutteligt tilknytter han en note omkring vinen i tekst format, og dette konkluderer således hans anmeldelse. Derfor, skulle man følge Robert Parkers 100 point, og købe en vin alene ud fra en god karakter, bør man passe på – da vinens smag er meget subjektiv, bør man læse noten der er tilknyttet, for at sikre sig man får noget, der passer ens egne smagsforventninger.

Pointenes Historie

Robert Parker var ikke den eneste specialist på sit område, på det tidspunkt, og de 100 point opstod som en måde, at gøre vurderingen af vinen mere objektiv for forbrugeren. På det tidspunkt systemet dukkede op, var vin og vinkritikere meget påvirket finansielt, af at give en vin en god karakter – der var decideret penge i, at lyve en smule om vinen. Med de 100 point, ønskede Robert Parker at komme det til livs, og blot vurdere vinen, objektivt ud fra sine områder, for at øge forbrugerbeskyttelsen, men ligeledes også for at vurdere det, det reelt handler om – nemlig vinen. Af den årsag er Robert Parker en meget anerkendt herre i vinkredse.

Vine hos DitVin.dk efter Robert Parker Points:

94+ point: La Cueva del Contador 2010

92+ point: Luis Cañas Crianza 2011

91+ point: Muga Reserva 2010